Férfi Teremtő Erő – nem mindegy mit teremtesz Férfi!

A férfi teremtő erő – nem mindegy mit teremtesz Férfi!

Mit is jelent ez? Női szemszögből elsősorban azt, hogy a férfi az életet szolgálja e vagy ellene fordul. Minden esetben, amikor épít, megvalósít egy tervet, amikor létrehoz valamit, ami nem volt korábban – teremt. Férfiként mit jelent ez neked? Építő erőt, megvalósítást, egzisztenciateremtést, gyereknemzést? Mit is pontosan? Aztán ott van az ebből nyíló kérdés…amit építesz, abból mi lesz? milyen terv és legfőképpen kié az, amit megvalósítasz? Mi lesz abból, amit létrehoztál? Jó-e az egyáltalán neked? Felismered-e ha lekötött az erőd,  gúzsbakötött az életed, …ha boldogtalan vagy? Az, hogy teremtesz-e aztán valami mást…az már nem kérdés. Az már a válasz.

Amikor félresiklik a sokáig jól működő gépezet

Vegyük elsőnek az építést. Amikor egy karriert azért épít fel a férfi, hogy bizonyítson az apjának, férfi feljebbvalóinak, bosszút álljon egy fiatalkori férfitársán, aki elszerette a szerelmét, megmutassa a világnak, hogy ő bizony mire képes…sőt még annál is többre. Ez esetben az építés igen erősen fókuszál arra, hogy valamilyen hiányt, korábbi sérülést, önbizalomhiányt kompenzáljon vele a férfi. Egy jó darabig kellő erőfeszítés, ügyesség vagy éppen ügyeskedés, helyezkedés és kapcsolati tőke kiaknázás mentén sikerül is általában. A karrierjét építő férfi halad, előléptetések sorozatában megélheti a feljebb kerülést, a mások fölé helyeződést a hierarchiában. A magasabb fizetést. Presztízst. De vajon közben nem ég-e ki az állandó versengésben, dominancia harcban vagy egyszerűen csak a dominancia fenntartásában? Vajon közben marad-e ideje arra, hogy legyen minőségi párkapcsolata, vagy inkább csak időtöltésnek és miegymásnak választ rövid időkre szeretőt?

Amikor mégis megvették a tehenet – avagy a válás-károsult férfiak

Mert ugye egy  tartós párkapcsolat bizony igen nagy idő és energiabefektetés (lenne). Ha a férfi abban a szellemben nevelték, hogy “Fiam, minek vennél (és tartanál) tehenet, ha tejre vágysz?” – akkor miért is vesződne egy nővel, minek is akarna beletenni annyi energiát egyetlen nőbe? Meg aztán ott vannak a férfi történetek a válásokról. Azokról, amelyekben a nő elperelte a házat, vagyont és megfosztotta a férfit az otthnonától, a gyerekeitől. Ilyen környezetben kialakul – óhatatlanul – az elköteleződés és felelősség para. …és még sorolhatnám. Annyi, de annyi férfi panasz van a nőkről…és  most nem is a fociedzés utáni sörözésben megosztott panaszokra gondolok, vagy a vulgáris viccekre, nők besorolására “mire való a nő életkor és khm… egyéb kvalitásai szerint”. Tudatos férfiakra gondolok, akik az önfejlesztést választották és eljöttek coachingra, kineziológia konzultációra, családállításra.  A velük való közös egyéni munkáink alapján írom a folyatást… Férfi történetek, férfi kérdések, férfi válaszok. (Női olvasóimnak írom: nem akarják ők a nőket bántani, csak nem látnak ki a hozott és szerzett férfi sebekből…melyeket igen gyakran egy másik nő okozott. Az első. Az anya. …és általában jószándékkal, akaratlanul. ) Hogy is tudná meggyógyítani e sebet a második, többedik nő a férfi életében, azt, ami az elsőnél – vagy a későbbieknél az exeknél – keletkezett? Hogy is tudná a férfi másként csinálni azt, amit már a szülei, az apja és anyja sem tudtak megoldani? Van erre válaszom… olvassatok tovább.)

Ebből elég! 

Aztán a férfi kimondja – először magának -, hogy ez így nem mehet tovább! Valamit tenni kell. Valami nincs rendben. …és ez nagyon jó. Mert ha ez nem történik meg, jön az újabb szerető, új feleség és akár újabb szerető, jön az újabb vállalkozás, újabb motor, újabb kocsi…újabb technokütyü…bármi, ami feledteti és egyben el is fedi a hiányt, a fájdalmat, mégis kárpótolni (látszik) a betett energiát a szerzés, a birtoklás, az a bizonyos presztízs. Amit az alfának fel kell tartani mindenáron. Vagy, ha nem is alfa, de attól még tűnhet annak…. mondjuk a beosztottak előtt. Vagy ha más nem otthon, az asszony és a gyerekek előtt. A “férfi mégiscsaka  teremtés koronája” vagy mi. Legalábbis ezt mondták otthon, ez égett be és lett alapelvárássá az évek során.

Egyszer eljön az az idő, amikor a férfi belátja. Amit kint megszerezhet az nem elég. Érzi, hogy nem boldog. A többit még futtatja kívül a látszat fenntartása miatt… miért is vallaná be, hogy az nem elég, hogy valami hiányzik, hogy valami nagyon nincs rendben, hogy az élet fogy, már nem bír annyit mint fiatalon.

Amikor a férfi belátja – hatalmasat lép Önmagáért, a boldogságáért, az egészségéért. …és legalább akkora ellenerő is kapcsol be vele szemben odabenn az örökölt családminták, beépült férfimintákkal való szembeszegülése miatt. Egy férfi nem lehet gyenge! Egy férfi nem mondhatja ki, hogy nem boldog! Egy férfi nem sírhat… Egy férfi nem adhatja fel… sorjáznak a belső szlogenek. Kinek milyen, ki mit hozott, ki mit hallott otthon a férfiről.

Amikor kimondja, hogy elég és változtatni akar elindul a változás. Ekkor már tudja, hogy amit eddig épített, az nem az, amit valójában szeretne építeni. Ekkor felmerül a kérdés, hogy mit is akarok építeni? mit is akarok teremteni? mibe akarom tenni valójában az energiámat? Szinte egyidőben azzal, hogy “nem akarom más szekerét tolni“, “belefáradtam abba, hogy fenntartsam a… mit is? – már nem akarok fenntartani semmit.” Már csak önmagam akarok lenni. Könnyed, felszabadult… sőt akár a felelősségeket is jó lenne lerakni. Egyszer-s mindenkorra.

Kilépések: az erőszak formái

Ez itt még veszélyes énállapot. A tehetetlenség hosszú ideig fennáll és nincs változás, nincs kivezetése a felhalmozódó feloldatlan stressznek akkor az erő erőszakká fog válni. Kifelé fordítva megjelenik agresszióként, verbális és/vagy testi bántalmazás formájában. Vagy befelé, önagresszió formájában: baleset, függőségek, betegség, halál. 

A nőkkel szembeni erőszak, akár a házasságon belüli erőszak, a gyerekekkel szembeni abúzusok, a férfiak közötti acsarkodás, egymásnakmenés különböző formái, amikor megtörténik egyfajta stressz kivezetés. Egyáltalán nem egészséges és egyáltalán nem helyénvaló. A tehetetlenség és a “nincs stresszkezelési minta” problémája miatt kitör. Azt bántja, aki ott van éppen és bántható.

A másik formájában, az önagresszióban  a férfié aki egyszercsak felmond, egyszercsak összecsomagol és nem megy haza, egyszercsak autóbaleset éri és “kiszáll”, egyszercsak nem viszi tovább azt amit felvett és amit mások ráraktak. Ez kilépés. Minden alól, amit túl sokáig vitt. Amit nem tudott lerakni, amit nem hagytak lerakni  – a belső minták, vagy akár a család, vagy akár – igen-  a feleség  maga. Kényszerű terhek túl sokáig víve, kiégés, összeroppanás. Kilépés..,akár a családból, akár az életből is. Ekkor szoktak a férfiak pszichoszomatikus betegségeket “teremteni” maguknak. Jellemzően egy prosztatagyulladást, vagy éppenséggel gyomorfekélyt, vagy esetleg daganatot. A betegség állapotában ugye legálisan mentesülhetnek a terhek alól, az állandó küzdéstől, a kudarctól való félelemtől, a “nem felelek meg”, ” a nem vagyok elég jó” érzelmi terheitől. Ekkortájt szokott a legtöbbször hozott családi mintára épülő választás felszínre jönni mint munkába menekülés, alkoholizmus vagy más függés-teremtés.

Ezt nagyon nem kéne megvárni. Ha megvan a belső felismerés férfiak, akkor ideje van cselekedni. Először azzal a segítővel, akit el tud fogadnia  férfi. Legalább egy életveztési coachingra jelentkezzen be, ahol ki tudja mondani presztízsveszteség nélkül. Ahol át tudja beszélni, hogy mi is a helyzet és ahol a saját megoldásaira vezetik rá – tanácsok, megítélések, elvárások helyett. Erről szól a coaching módszertana.

Amikor tovább kell menni, mert nem elég az elhatározás

Ha kiderül, hogy elhatározás és célorinetált cselekvés nem hozza meg a várva várt eredmény, akkor ennél többre van szükség. Ez abszolút nem kudarc. Csak máshol és másképp kell keresni a választ a “miért nem megy ez nekem és a hogyan mehetne kérdésekre?“. Ekkor jöhetnek az olyan önfejlesztő, rálátást adó módszerek mint például a Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia  (TEK), ami segít feltérképezni, hogy a jelenlegi helyzet hogyan alakult ki a múltban. A coach ezzel nem foglalkozik, nem is foglalkozhat… kompetenciahatáros számára a múlt érzelmi tartománya és annak stresszei. Valamit viszont egy ponton, kellhet kezdeni a múlttal. Ránézni, feldolgozni, eloldozni, felszabadítani onnan a beragadt erőket. Ideje rájönni minek mi lett a következménye, hogyan lehetne másképpen cselekedni, sőt…mit kell ahhoz tenni, hogy valóban sikerüljön megváltoztatni az életvitelt, a szokásokat, a reakciókat, az életszemléletet akár. A TEK-es kolléga (ez esetben belső terrorista elhárító szakszolgálat) segít feltérképezni a jelen életben rejlő blokkokat, a generációból hozott hátráltató blokkokat, mintákat és segít abban is, hogy a jövőben másképp alakuljon a férfi élete.

Van, hogy teljes rendszereket kell megvizsgálni és átalakítani. Ilyenek az örökölt családi minták, az örökölt férfi sors. Sokat segíthet a családállítás, Személyiség integrációs állítás (SzInT) különösképpen, ahol a férfi szerepeket is felállítjuk és  a férfi erő integrációt is meg tudjuk csinálni. Újraépíteni a rendszert.

Ha pedig még tovább kell menni, mert olyan traumák állnak a háttérben gyerekkorban-felnőttkorban, amihez mélylélektani terápia kell… akkor bizony tovább kell menni. Mi több, addig kell menni, amíg valóban életminőség javulás lesz elérhető.

Segítség helyett megoldáskeresés

A segítséget kérő és elfogadó férfi útja ez. Ez pedig már a kifejezés is furcsa sok férfinak… “én? Segítséget kérjek???” , “nekem nem kell segíteni, megoldom én magam is“, “nem kell nekem lélekturkász, meg ilyen-olyan analízis”, stb. A segítség kérés csupán azt jelenti, hogy felismertem amit eddig teremtettem annak nem jó a kimenetele. Amit magam létrehoztam azt nem akarom tovább építeni. …és ha kell, nekem nem kell segítségnek hívnod, Kedves Férfi. Az is elég, ha felismered, eldöntöd, hogy változtatni akarsz, meghallgatod magadat vagy épp másokat, akik megcsinálták azt, amit szeretnél teremteni.

Ez nem segítség. Ez válaszkeresés, megoldáskeresés és egy új teremtés kezdete. Ekkor a férfi már aktív állapotban van. Nem segítségkérő passzív, erőtlen állapotban. Szerintem.

Ezért, amikor egy férfi jön hozzám coachingra/konzultációra az alapállásom az, hogy tisztelem őt, amiért a társadalmi-családi csökött normákkal szemben önmagát és a változást tudja-akarja választani. Fel akarja vállalni, hogy mást, újat, jobbat akar teremteni… és ezzel egyébként ki is nyílvánítja, hogy nem csak vágyja ezt, hanem kész tenni is érte. Szerintem ezért van az, hogy amikor férfiakkal dolgozom azt tapasztalom, hogy gyorsan aktívba tudtok kapcsolni. Nincs rinya, nincs bizonytalankodás… a férfi tüzet fogott és elindul. Egy új úton. Amiről gyakran kiderül, hogy már sokszor gondolt rá… már sokszor vágyott rá… már sokszor végiggondolta… De most itt az idő. Változás indul. Eredmény érik és … általában sokkal hamarabb jön mint a nőknél.

Úgyhogy Férfiak, tessék elég bátornak lenni a gyávaságot, a megfeleléseket lerakni és erőbe állni! 

Legközelebb erről is írok… mit jelent erőbe állni. Vagy bővebben és a gyakorlatban a Férfi Erő Ébresztő Magura tréningen>>>

Szeretettel, 

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, TEK oktató, életmód tanácsadó-és terapeuta

SzInT rendszerállítás vezető

Férfi Energia Fitnesz és Magura Mester Oktató

A Férfi Erő Ébresztő mozgalom elindítója

About admin

Pozsgai Nikoletta Katalin, önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem mindazokat, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a személyes értékeik és nőként/férfiként megélhető lehetőségeik tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a hozzám fordulók a saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve kibontakoztathassák lényük természetes tehetségeit, ajándékait.